Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2011 00:19 - Диана Янкова Павлова в "Меридианът на нощта" с фантастичния разказ "Лунната долина"
Автор: gliptolit Категория: Изкуство   
Прочетен: 2624 Коментари: 8 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

Диана Янкова Павлова в "Меридианът на нощта" с фантастичния разказ "Лунната долина"


Диана Янкова Павлова 
е един от авторите в сборника със стихове, разкази и есета на учители „Меридианът на нощта", които бяха наградени на специална церемония в навечерието на Деня на народните будители в София. Сборникът е резултат от Третия национален литературен конкурс за учители творци, чиято цел е да даде изява на творческите заложби на българското учителство в областта на литературата. Произведенията на участниците - 130 от цялата страна - са оценени от жури в състав: писателя проф. Боян Биолчев, поета Бойко Ламбовски и писателя Николай Табаков. Диана Я. Павлова е представена в секция „проза" с фантастичния разказ "Лунната долина".   Конкурсът е организиран от издателствата „Анубис" и „Булвест 2000". 


ЛУННАТА ДОЛИНА

Фантастичен разказ

Беше късен час от деня, което всъщност не се знаеше със сигурност в тази купчина от мълчание. Луната притвори уморени очи. Дълги седмици се лута или век, сякаш в нескончаеми лабиринти. Уж ясни стени, под и таван и с един ромон на поток в мислите, който те кара да се чувстваш безсилен и успокоен едновременно. Реши да опита още веднъж, след като съзря в непрекъснато менящия се интериор от чисто бели стени с убийствени ръбове прозорец. Оттам я погледна собственото й лице. Луната се опитваше да надникне в съня на Луната…Едва ли можеше някой да разбере. Отърколи се нагоре по гладката повърхност, но не го достигна. В еуфорията си започна да описва безуспешни кръгове – търсеше опипом път към свободата. Колко пъти се оказваш в ново и ново, изподрано от ноктите на затворени, пространство, пресичаш го, обхождаш вътрешните му джобове и когато най-накрая мислиш, че си се измъкнал, разбираш, че яко си се оплел, минал си по-горе или в по-долно ниво на неизбродното. Поразтърси се из овалните ъгли – в съня си рисуваше звезди за компания. Дали не е изпаднала някоя – ще протегне лъча си, ще достигне небето. Какво са звезди и луна без небе? А небе без луна и звезди? Инстинктът търси светлината на мрака. В съзнанието проблесна като острие мисълта за Джаки Чан – и каскадите, които изпълнява в своите филми. С какво ли не са се занимавали земляните! Смешно, но точно това подсказа поредната стъпка. Този път стигна прозореца. Очакваше сблъсък, но само меко вряза кълбото си в течното огледало и се измъкна цяла. Отпусна се и блажена заплува в някаква безтегловност. Отдолу се ширна кроткият залив в червено, брегът от жълтеникави скали, пясъкът едрозърнест. Дрямката приличаше на основното занимание на всичко наоколо. Но това сега не я интересуваше. Притеснението нарасна в ужас. Някой беше вързал на възел Лунната пътека. Как ще търкулне красивата вечерна песен? Свободна ли е тази несвобода? Мисълта зацикли в първата извивка на брега. Какво ли се криеше в пода на новия дом – ландшафтът се огъна по меките стъпки на току-що прохождаща привечер. Поруменяла от отблясъците на водата, Луната се огледа - сводът напомняше вътрешността на гигантска коруба . Някой е измъкнал костенурката за обяд. Още димеше в единия край, а омекналата кост се моделираше като пластелин. Имаше нужда от някого… Почти ефирно докосване - бризът напомни за себе си. 
Целувката беше топла и осезателна. Отърсваш глава, като да пропъдиш натрапчива мисъл. Не успях да се събудя веднага. Първото, което осъзнах, бяха две раздалечени очи, които се усмихваха любопитно, грубата кожа, сякаш с моделирани плочки от старост, смътно напомняше нещо. И се размърдах в себе си…Гигантски пукот и бели стени, разпадащи се овали безкрайност на крачка от морето. Забързах към водата, встрани спринтираха няколко от себеподобните ми братя или сестри. В пясъка назад останаха само черупките на човешкото минало. Луната огряваше самотния път на току-що излюпени огромни костенурки. Навлизахме в живота свободни. Без да съзнаваме абсурдността на лунната долина. Бавно и сигурно с дълговечието на прозорливия Разум.

ДИАНА ЯНКОВА ПАВЛОВА




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Поздравления !
02.11.2011 09:41
С пожелание за здраве и творчески успехи .
цитирай
2. gliptolit - С пожелание за здраве и творчески ...
02.11.2011 13:43
stela50 написа:
С пожелание за здраве и творчески успехи .

Благодаря, Таня! Хубав ден!
цитирай
3. erato7 - Честита награда, Диди! С поже...
02.11.2011 17:41
Честита награда, Диди!
С пожелание за още много успехи занапред!:)
цитирай
4. gliptolit - Честита награда, Диди! С поже...
02.11.2011 18:36
erato7 написа:
Честита награда, Диди!
С пожелание за още много успехи занапред!:)

Благодаря, слънчево момиче! Уютна вечер!
цитирай
5. naidobriq - Поздравления и от мен:))
02.11.2011 19:44
Честитооооо..:)
Красива вечер желая..
цитирай
6. monaliza121 - В пясъка назад останаха само черупките на човешкото минало.
02.11.2011 22:15
Поздравления, Диана!
Харесах абсурдността на лунната долина.:))
Желая ти успех!
цитирай
7. gliptolit - Честитооооо. . :) Красива вечер ...
03.11.2011 07:24
naidobriq написа:
Честитооооо..:)
Красива вечер желая..

Благодаря, Ани!
цитирай
8. gliptolit - Поздравления, Диана! Харесах ...
03.11.2011 07:25
monaliza121 написа:
Поздравления, Диана!
Харесах абсурдността на лунната долина.:))
Желая ти успех!

Благодаря, Тинка! Светъл ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gliptolit
Категория: Изкуство
Прочетен: 445360
Постинги: 205
Коментари: 600
Гласове: 8138
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930