Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2012 21:09 - Диана Янкова Павлова - КРЪСТНИЦА на "Неизбродни вселени"
Автор: gliptolit Категория: Изкуство   
Прочетен: 2423 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 01.11.2012 19:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Току-що се завърнах от Бургас. В 
навечерието на Деня на будителите с фантастичния си разказ "Насред металния град на Нова" се оказах кръстница на сборника "Неизбродни вселени" /творби от Четвъртия национален конкурс за учители творци/.

НАСРЕД МЕТАЛНИЯ ГРАД НА НОВА
Оковите на свободата в сезони

Фантастичен разказ

В празните редове на дисплея бързаха да заемат местата си буквите. Като лавина се изсипваха, но щом стигнеха бялото поле, заставаха в редица. Антонио Вивалди ромоли в слушалките с Четирите си сезона. Струят картини в съзнанието – пролет, лято, есен, зима…

През пролетта се разлистваш в комфорта на самотата си. Дали да си поприказваш с малките сиво-кафеви топчици - славеите, или да летиш с тях, разцъфтял с омайната песен?
- От какво зависи щастието, питам.
- Разбира се, от свободата.
- Раждаш се свободен, а навсякъде си в окови, би се включил веднага Жан-Жак Русо.
Ръцете обгръщат коленете на мислите ми. Люкът на пода е изрязал и обрамчил от живата картина: наблюдавам капките дъжд над цветните гугли на ракетите, площадката отсреща се е изпотила от притеснение – остъклените й очи трепкат като цъфнала звезда, която тя така иска да опази. В прозрачните дъждовни сфери, знам, живеят ембрионите на чувствата. Искам да мога да обичам, да бъда обичан…
Сам съм. До вчера споделях капсулата с Тед и в известен смисъл се съобразявах с него. Поредната мисия го изстреля на светлинни години. Сега съм напълно свободен да поканя виртуална приятелка, да се скитам в пурпурния плен на Нова, изобщо щур купон да си завихрям до зори, без да си поставям ограничения.
В синхрон с Вивалди, наблюдателният отвор си сменя дизайна – летен скрийнсейвър 5D! В шепите ми грейват слънчогледи. Защо не поприказваш с малките раирани жужащи топчици - пчелите, или полети с тях от цвят на цвят? - виждам бухналия облак, изкуственото море на Нова плиска кротко вълни. Над него се стрелкат двойка корморани… Ако бях се родил човек…
Вече имам нови отговорности. Първо, пред себе си, после – пред другите. Използвам разума, който ми дава свободата, за да понасям своя дял от битието такъв, какъвто е в този момент, доброто и злото да определям в зависимост от отношението си към неизбродната вселена.
Върху прозрачния капак на гърловината се сцеждат есенните ноти на Вивалди. Поприказвай с малките златни листа, можеш да летиш някак безтегловно с тях? - наблюдавам ръждивите отблясъци в зрелите гугли на ракетите. Мелодията на плодовете – сладост тежи в сочните обвивки… Искам да бъда човек!
Сам съм.
- Светът бил изменение, а човешкият живот – възглед.
Споделям това кредо и мога да бъда относително самостоятелен, независим от съдбата и разпадащите се галактики.
Зимата на Вивалди затрупва гърлото на пода. Ще си поприказвам с малките бели топчици, ще полетя някак хаотично с тях! - ето ни над белите гугли на ракетите… Сам ли съм?
Снегът става все по-плътен, от всичко лъха особена чистота и светлина, макар да се смрачава. Снежните точици изглеждат толкова свободни, но всъщност имат и своята предопределеност.
- Родени сме като тебе свободни и избираме къде да се изсипем, за да стоплим планетата.
- А по-късно тя може би ще роди и ще се затвори кръгът на отблагодаряването - светнаха сигналните лампи, пашкулът на Тед пресече розовеещия снежен китеник.
- А не съм ли и аз една жива картина, погледнато отвън навътре, в чиято рамка сте се набили? Любопитно блъскате чела – да ме видите.
Вярвам, не тежат оковите на избора, защото е акт на творение на ценности, който е открит за грешката и нейното поправяне. Игривите ни гласове сияеха в ясен приятелски синусов ритъм.
Усмихвам се на себе си – нима хуманоидът, респективно аз, не избира сам дали да е герой, или подлец, щом не е роден в калъф, а свободен? Свободен да избира. В този ред на мисли, свободата е така прикачена за мене, както главата за раменете. Както човешко сърце (върху чиито скрижали са изписани с Духа на живия Бог заповедите Му) се слива със същността, а защо не и с моята?... Зная, че само когато извършеното според Божествените предписания е доброволно, то се нарича добро.

Мракът неусетно обгръща Металния град на Нова, който неистово му се противопоставя с белотата на новите си дрехи, все същият, но и друг, сякаш оковите му даваха свободата. А той пое пътеката на доброто – за себе си и за другите. Също като мен, осъден да бъде свободен, понася авторството върху единствения щастлив Проект за света – човешкия.

Автор: ДИАНА ЯНКОВА ПАВЛОВА







Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mariniki - душевно топъл...
31.10.2012 08:45
лиричен изказ... беше ми особено приятно
да прочета... поздравявам те...
цитирай
2. hristo27 - Поздрави за признанието!
31.10.2012 08:58
Поздрави за признанието!
цитирай
3. stela50 - Хубав разказ ...
31.10.2012 09:34
Поздрави, Диди !
цитирай
4. slavimirgenchev1953 - Поздравления!
31.10.2012 11:05
Разказът ти е фанаститеч н - и в двата смисъла. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gliptolit
Категория: Изкуство
Прочетен: 445473
Постинги: 205
Коментари: 600
Гласове: 8138
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930